29 Temmuz 2008 Salı

Evil Dead Serisi

Seri üç filmden oluşur:
1. The Evil Dead
2. Evil Dead II
3. Army of Darkness (Evil Dead 3)

aşağıda filmlerin konuları mevcut. yazıları vikipedi'nin filmlerle ilgili sayfalarından derledim. bol 'spoiler' içerir. uyarmadı demeyin... aşağıya geçmeden önce girizgah olması babında filmleri kısaca değerlendirecek olursam şunları söyleyebilirim: seriye 'korku' ve 'komedi' gibi iki uç noktanın sinema tarihinde yapılmış en iyi füzyonlarından biri olarak bakıyorum ancak belirtmek lazım ki özellikle ilk film 18 yaşından küçüklere kesinlikle izletilmemeli çünkü korku dozu en yüksek olan film ilki yani 'the evil dead'. serinin ikinci filmi bütçenin daha yüksek oluşuyla hem daha klas bir film olmuş hem de eğlence dozajının arttırılmasıyla korkutmasına rağmen insanın ruh sağlığını bozmuyor. ufak bir akrabama zamanında izletmiştim ve hala sağlıklı bir birey. üçüncü film ise ilk iki filmden bambaşka bir tarzda çekilmiş. nefis bir görsellik ve komedi unsurları diğer filmlere nazaran ana kanon konumunda. kısacası seri kronolojik olarak; korku, korku-komedi, komedi-korku gibi bir seyir izliyor. tabii bir fikir vermesi babında yapılmış yüzeysel bir değerlendirme bu. son olarak bu seri korku-gerilim janrının bir alttürü olan zombi filmlerine dahil ediliyor çeşitli kaynaklarda ve sinema tarihinde zombi temalı en bildik seri olan george romero'nun meşhur filmleriyle beraber anılıyor (diary of the dead'le beraber romero seriyi beşlemiş durumda). ancak bana göre romero'nun filmlerinden çok daha iyi sam raimi'nin evil dead serisi. ayrıca asıl ekürisi olarak 'exorcist'i görüyorum. hem romero'nun filmlerini hem de exorcist'i izlemiş olanlar sanırım bana katılacaklardır.
daha fazla uzatmadan aşağıya alalım sizi. buyursunlar...


THE EVIL DEAD: Baş kahraman Ash, sevgilisi Linda ile birlikte, yanlarına başka bir çift (Scotty ve Shelly) ve arkadaşları Cheryl'i alarak, Tennessee ormanındaki bir kulübeye haftasonu tatillerini geçirmeye giderler. Kulübenin mahzeninde ölülerin kitabı Necronomicon'u (Book of the Dead) ve bir ses bandı bulurlar. Kitaptaki büyülü sözleri içeren bu ses bandını çaldıklarında farkında olmadan intikam isteyen eski iblisleri uyandırırlar. Bir süre sonra içlerinden bazıları iblislerin etkisi altına gireceklerdir. Neredeyse gece olmuştur. Dışarıdan gelen sesi duyan Cheryl kulübeden çıkar. Ormanda ağaçlar tarafından vahşice tecavüze uğrar. Kulübeye döndüğünde başından geçenlere kimse inanmaz. Kendisini götürmesi için Ash’e yalvarır. Ve Ash onu kasabaya götürmeye karar verir. Yola çıkarlar ama geldikleri köprünün yıkıldığını, dönüş yolunun kapandığını görünce tekrar kulübeye dönerler. Döndükten kısa bir süre sonra Cheryl iblise dönüşür ve Linda’yı ayak bileğinden yaralar. Cheryl’i mahzene kilitlerler. Pencereden gelen görünmeyen bir güç tarafından, kendi odasında iblise dönüştürülen Shelly, Scotty’ye saldırır. Ash’le Scotty, Shelly’yi parçalara ayırıp dışarıya gömerler. Scotty ormandan çıkış için başka bir yol aramaya gider. Ash kulübeye döndüğünde mahzenin kapısının açık olduğunu ve Cheryl'in kaçtığını görür. Bu arada Scotty, yaralı vaziyette geri döner ve bilincini kaybetmeden önce Ash’e, ormandan çıkış için bir yol bulduğunu söyler. Ash, ayak bileğinden yaralı Linda’yı kontrol etmeye gider. Onun da iblislerce ele geçirildiği görür. Linda’yı dışarı sürükler ve kürekle kafasını gövdesinden ayırır. Ash kulübeye döndüğünde Scotty’nin ölmüş olduğunu görür. Bu arada Cheryl camı kırarak içeri girmeye çalışıyordur. Ash ona ateş eder ama öldüremez. Scotty de iblise dönüşmüştür. Cheryl ve Scotty, Ash’e saldırırlar. O sırada çığlık atmaya başlarlar ve vücutlarından duman tüter. Çünkü Ölülerin Kitabı şöminenin yanına düşüp, kenarından yanmaya başlamıştır. Kitabı yanmasının iblisleri yokedeceğini anlayan Ash, son bir hamleyle kitabı şöminenin içine atar. Kitap yanınca iblisler erir ve güneş doğar. Tek kurtulan Ash’dir. Kulübeden dışarı çıkar. Tam kabusun bittiğini düşünürken aniden kötü ruhlar tekrar Ash’in peşine düşer. Ash’in korku dolu yüzünün gösterilmesiyle film sonlanır.



EVIL DEAD 2: Filmin ilk birkaç dakikası ilk filmin özeti niteliğindedir. Ash Williams ve kız arkadaşı Linda, ormanda terkedilmiş bir kulübeye tatil yapmak üzere giderler. Ash, o kulübede daha önce kalan bir arkeoloji profesörünün kaydettiği ses bandını dinler. Ses kaydında profesör, bir arkeolojik kazı sırasında bulduğu Necronomicon (Book of The Dead – Ölülerin Kitabı) kitabından bahsetmektedir. Kayıttaki sihirli sözler kötü ruhları serbest bırakır. Kötü ruhların etkisine girip iblise dönüşen Linda, Ash tarafından öldürülür ve gömülür. Görüldüğü gibi özette, ilk filmde sadece Ash ve Linda varmış gibi anlatılmıştır. Buradan itibaren film, öncekinin kaldığı yerden devam eder. Ash’in peşine düşen ruhlar güneşin doğmasıyla geçici olarak ortadan kaybolurlar. Ash ormandan çıkmak için yol aramaktadır. Geldikleri köprünün yıkıldığını görür. O sırada güneş bulutlar arasında yokolur ve ruhlar tekrar ortaya çıkar. Ve Ash’in peşine düşerler. Kulübeye kadar kovalarlar. Burada da Linda’nın mezardan çıkan cansız bedeni Ash’e musallat olur. Bu arada sağ eli kontrolden çıktığını için Ash, onu testere ile kesmek zorunda kalır.
Ash kulübede kötü ruhlarla mücadele ederken profesörün kızı Annie arkeolojik kazıdan Necronomicon’un diğer bölümlerini bulmuştur. Ortağı Ed ve iki rehberle beraber babasının kulübesine (Ash’in bulunduğu kulübe) doğru yol çıkarlar. Patikayı kullanarak delirmek üzere olan Ash’e ulaşırlar. Yerdeki kanlı testereyi görünce Ash’i profesörün katil zannederler ve mahzene kapatırlar. Daha sonra Ash’e inanıp tekrar dışarı çıkarırlar. Kısa süre sonra Ed, kötü ruhlarca ele geçirilir ve sonunda Ash tarafından öldürülür. Rehber Bobby Joe kaçmayı dener ama ormanda ağaçların saldırısına uğrar. Diğer rehber Jack, geri dönmeyen Bobby Joe’yu aramak için Ash ile Annie’yi silah zoruyla dışarı çıkarır. Bu arada Ash tekrar ruhların hakimiyetine girer ve Jack’i bir ağaca fırlatır. Annie koşarak kulübeye döner. Peşinden gelen Ash, kız arkadaşı Linda’nın kolyesini görünce normale döner. Ash, Annie’nin yardımıyla motorlu testereyi modifiye edip koluna takar. Annie kötü ruhları geldikleri yere göndermek için Necronomicon’un diğer bölümlerini okumaya başlar. Bu sırada Annie, Ash’in daha önce kesmiş olduğu eli tarafından bıçaklanır. Ama ölmeden önce sihirli sözleri bitirerek herşeyi içine çeken bir zaman girdabı oluşturur. Ash ve arabası girdap tarafından yutulur. Ash zaman içinde geriye, 13. yüzyıla gönderilir. Burada bir grup şövalye tarafından bulunur ve iblis olduğu sanılır. O sırada uçan bir iblis çıkagelir ve Ash onu tüfeğiyle öldürünce ülkeyi kurtarmaya gelen kahraman gibi selamlanır. Burada ikinci film biter.


ARMY OF DARKNESS (EVIL DEAD 3): önceki filmlerde iblisleri serbest bırakan kitap Necronomicon ex Mortis’i (Ölülerin Kitabı–Book of the Dead) bulan Ash, otomobiliyle beraber zaman girdabı tarafından emilmiş, 14.yüzyıla boylamıştır. Burada insanlığın gökyüzünden gelen kurtarıcısı gibi karşılanmıştır. İkinci film burada biter ama bu film biraz daha farklı şekilde başlar. Ash başlangıçta İngiliz şövalyeleriyle savaşan İskoç Duke Henry’nin adamlarından biri sanılır ve esir alınır. Silahına ve motorlu testeresine el konur ve kaleye götürülür. Papaz onun bir kehanette bahsedilen kurtarıcı olduğunu inanarak silahlarını saklar. Ash, kalede öldürülmesi için içinde iblislerin olduğu çukura atılır. Papaz bu sırada motorlu testereyi Ash’e verir. İblisleri halleden Ash çukurdan çıkar. Boomstick dediği tüfeğini bulur. Kendi zamanına geri dönmesine yardım etmeleri için halkı korkutur. Papaza göre iblisleri durdurmanın ve Ash’i geri göndermenin tek yolu Necronomicon’u bulup getirmektir. Kitabı alırken sihirli sözler söylemesi gerekmektedir. Bu arada Ash, Sheila isimli kadına aşık olur. Ash, Necronomicon için yola çıkar. Perili ormandan geçer. Görünmeyen yaratıklar Ash’i takip etmeye başlar. Kamera yaratıkların gözünden bakar şekilde çekim yapmaktadır. Kamera 2 ağacın arasından geçerken sol tarafta bir surat (ya da bir maske) görünür. Suratın neyle ilgili olduğu belirsizdir. Raimi röportajlarda suratın orada olmasının özel bir anlamı olmadığını söyler. Yaratıklardan kaçan Ash bir yeldeğirmenine sığınır. Burada yanlışlıkla bir ayna kırar. Ash’in kırık parçalardaki yansımaları canlanır ve Ash’e eziyet etmeye başlarlar. Ash’i yere düşürürler ve bir tanesi ağzından içeri girer. Ash midesindeki küçük Ash’i kaynar su içerek öldürmeye çalışır. Bir müddet sonra Ash’in omzundan bir kafa çıkmaya başlar. Ash panikler ve ormana kaçar. Burada kötü Ash ve iyi Ash olarak iki parçaya ayrılırlar. Ash, kötü Ash’i suratından vurur ve motorlu testereyle parçalara böler. Ardından gömer. Ash kitabın olduğu yere vardığında 1 kitap yerine 3 kitap bulur. Acı verici denemelerden sonra doğru kitabı bulur. Sihirli sözleri söylemeye çalışır ama unuttuğunu farkeder. Doğru sözü söyler gibi mırıldandıktan sonra kötü ruhlar yeniden serbest kalır. Ash kitabı kapar ve kaleye koşmaya başlar. Bu arada kötü Ash mezarından çıkar ve Karanlığın Ordusu’nu hazırlar. Geri dönen Ash, yol açtığı sorunlara rağmen kendi zamanına dönmek için ısrar ediyordu. Ama Sheila uçan bir iblis tarafından kaçırıldıktan sonra ölülerin ordusuyla savaşmak için insanlara liderlik etmeye karar verir. İnsanlar istemeyerekte olsa Ash’e katılırlar. Ash modern bilgileri, arabasının bagajındaki kimya ve mühendislik kitapları ve Duke Henry’nin yardımıyla ölülerin ordusu bozguna uğratılır. Sheila kurtarılır. Fakat Army of Darkness filminin 2 ayrı bitişi var:
ABD’de gişe versiyonunda Ash günümüze geri döner. Çalıştığı mağazada terör estiren bir iblis bulur. İblisi kendi tarzıyla yokeder. Ve film Ash’in "Hail to the king, baby (kralı selamla bebeğim)” demesi ve bayan bir çalışanı öpmesiyle biter.
Director's Cut ve orijinal European cut versiyonunda her bir damlası 100 yıl uyutan iksirden 6 damla içmesi gerekirken yanlışlıkla 7 damla içer. Uyandığında kendini geleceğin İngiltere’sinde bulur. "I slept too long! (çok fazla uyumuşum!)" diye bağırırken ekran kararır, film sonlanır. Bitiş yazıları görünmeden önce manyakça kahkahalar duyulur.

Hiç yorum yok: