24 Aralık 2008 Çarşamba

Exoplanet & Planemos


Güneş Sistemi dışındaki ilk gezegenler 1990 yılında saptandı, beş yıl sonra ise '51 Pegasi b' adı verilen ilk gezegen keşfedildi ve ''güneş sistemi dışındaki gezegenler''e 'exoplanet' adı verildi. Keşiften bu yana geçen 13 yıllık kısa sürede astronomlar birbirinden ilginç 230'a yakın exoplanet keşfetti.

Exoplanetler içinde bir, iki hatta üç yıldızın etrafında dolanan gezegenler olduğu biliniyor. Ancak bunun dışında ''hiçbir yıldızın etrafında dolanmayan, gezegen büyüklüğünde cisimler'' de keşfedildi. Bu cisimlere 'Planemos' adı veriliyor. Planemoslar, 'kahverengi cüce' adı verilen, patlama yapamadan ölü doğan yıldızlara benziyor ancak daha küçükler.

Gökbilimcilerin şimdiye kadar keşfettiği en genç gezegenin yaşı, bir milyon yıldan daha az. Dünyamızdan 420 ışık yılı uzaklıktaki 'Coku Tau 4' adlı yıldızın etrafında dönen bu gezegeni gökbilimciler, ilk olarak toz bulutu içindeki bir delik olarak keşfettiler. Bu deliğin çapı, gezegenimizinkinin 10 katı.

Şimdiye kadar keşfedilen en yaşlı gezegen ise 12.7 milyar yaşında. Büyük Patlama'dan sadece iki milyar yıl sonra oluşan bu gezegen, dünyamızdan sekiz milyar yıl daha yaşlı. Bu gezegenin keşfi, evrende sanılandan çok daha fazla gezegen olabileceğini ve yaşamın başlangıcının bilim adamlarının hayallerinin de ötesine dayanabileceğini düşündürüyor.


KAYNAK: NTV

Hiç yorum yok: